Повече от 30% от децата страдат от кошмари. Още по-голям

...
 Повече от 30% от децата страдат от кошмари. Още по-голям
Коментари Харесай

10 принципа на доброто четене преди лягане

 Повече от 30% от децата страдат от кошмари. Още по-голям % от дребните човешки същества не обичат да заспиват и се стремят да бодърстват до колкото се може по-късно вечер. Затова има доста аргументи: детето желае да прекарва повече време със своите прибрали се от работа родители, усеща нервното напрежение в връзките на роднините, не може умерено да премисли отминалия ден, не му се желае да прекъсва увлекателните игри поради пасивното лежане в леглото, опасява се от тъмнината, от самотата или от плашещите думи, които мога да го връхлетят в детската стая след изгасянето на лампата. Да се преодолеят страховете и да се трансформира прехода към съня в предстоящо и изпълнено с топлота събитие ще помогне фамилното четене преди лягане.

10 правилото на положителното четене преди лягане

- Позволете на детето да избере вечерно четиво от книгите, налични в фамилната библиотека. Неговото предпочитание не може да бъде неверно. Стихчетата, приспивните песнички, броенките развиват възприятието за темп. Прозата помога да се усвоят другите речеви структури. При четенето на къси приказки или разкази на детето е по-лесно да следи мисълта на създателя. Дългите текстове, разграничени на глави, вършат ритуала на вечерното четене прелестно събитие, което да очакваш денем. Новата книгае нов читателски опит и познания. Познатият том е опция дружно с обичаните герои да се изправиш без боязън пред незнайното.

 Единственото, което не трябва да вземаме в леглото са книгите-трилъри. Ако детето не е изключително настоятелно, по-добре е, с наближаването на вечерта, детективските книги, мистиката, приключенските романи да се реалокират на горните рафтове на библиотеката. Четенето преди лягане би трябвало да пробужда фантазията, а не страховете.

- Помолете детето да ви подсети за сюжета, който сте прочели предходната вечер. Преразказът развива свързаността на речта. Ако вие препрочитате едно произведение доста пъти, предложете на детето да довърши някое изречение. Но не задавайте глупави проверяващи въпроси. Това е незаслужено към детето – въпреки всичко то не ревизира вашите качества да четете, анализирате и запомняте.

- Следете двете страници да бъдат отмерено осветени от лампата и на еднообразно разстояние от двете очи. Иначе съществува заплаха от главоболие или от утежняване на зрението.

- Дръжте се за ръцете или допирайте рамената си по време на четенето. В бъдеще възприятието за защитеност, което за детето ще се асоциира с наличието на непосредствен родственик, ще се проектира върху четенето. Прекрасно е, когато във всяка възраст под книжната корица човек може да открие майчините или бащини прегръдки.

- Не прекръствайте четенето на най-интересното място!

 Това е възможно в друго време от денонощието, само че вечер може да отсрочи времето за заспиване и да провокира излишно неспокойствие. Ако вие сте избрали произведение, съобразявайки се с желанието на детето и сте се отнесли с него нежно, то запознаването с книгата ще продължи с наслада и на идващия ден.

- Отивайте в детската стая с книгата едновременно. Ритуалът на този развой ще помогне да се образува режима на сън. А когато детето стане тийнеджър и преди лягане стартира да желае спомагателни часове на бодърстване, вие можете да му разрешите да гаси лампата със 60-80 минути по-късно, при изискване, че времето му ще бъде запълнено от добродушно прелистване на книги, без да пречи на останалите членове на домочадието. Несъгласието с отбоя в девет-десет часа вечерта ще бъде отличен тласък за детето да откри нещо по-весело в фамилната библиотека, вместо да мрънка недоволно.

- Не карайте детето вечер да чете единствено. Ако за вас, несъмнено, е значимо то да развива уменията си от буквите да сформира думи. Разберете се да четете редувайки се или с систематизиране на функциите. Но наложително участвайте в процеса!

- Не се заблуждавайте, че аудиокнигата или гласа на бавачката може да компенсират загубата на скъпоценните минути, в случай че вие не можете да присъствате при лягането за сън на детето. Запишете най-малко няколко фрази с вашия тембър. Диктофон през днешния ден има във всеки телефон или компютър.

- Помнете, че четенето преди лягане не е задоволително за интелектуалното и прочувствено развиване. Даже зъбите си мием два пъти дневно без почивни дни и отпуск. Затова с изключение на 10-30 минути късно вечер, отделяйте на четенето най-малко още толкоз време заран или денем.

- Говорете си за прочетеното! Книгата е прийом за връзка със света и прозорец към него.

За детето е забавно да се занимава с книгата, когато тя му дава опция да бъде близо до тези, от които се нуждае.

Книги за приспиване за другите възрасти

 Още от раждането късите стихчета, нашепвани от майката, основават чувство у бебето за нейната непосредственост и внимание. Успокоява го не смисълът на думите, а майчиния глас, лицето и интонацията на четене. Във възрастта от 10 месеца до година и половина детето стартира да демонстрира любознание към картинките, към процеса на прелистване на страниците. Това се дължи на събитието, че през този интервал то интензивно опознава света с всички свои органи и усеща. Обръща внимание и на миризмите, и на усетите, на звуците, на зрителните облици, опитва на пипане всичко в близост, в това число и книгата. В тези осем месеца се образува речниковият ресурс на детето. И макар че етапа на дейното му внимание не надвишава 4 минути, сеансите на вечерно четене могат да продължат до 10 минути при положение на забавно, цветно издание и когато озвучаването на текста не е монотонно.

 На двегодишна възраст човек възприема описа към този момент не като обособени думи и изрази, а като единно изложение. На три детето към този момент не е просто слушател, а и пълностоен събеседник. Ако родителите са му чели от раждането, неговият речников ресурс е повече от 1000 думи и той може да опише за героите, за описаните от създателя събития, за своето очакване за края на историята. Четенето не натежава, в случай че е с дълготрайност до 20 минути. Но точно в тази възраст дъщерята или синът могат да ви молят да препрочитате доста пъти едни и същи творби. Това е естественото предпочитание да се окажеш в прочут сюжет, да се ориентираш в нещо до дъно.

 От 7 до 8-годишна възраст стиховете, цитатите, фрагментите от разговори се запаметяват с лекост. Заучаването наизуст не лишава доста време. В учебно заведение децата към този момент са се научили да сформират думи от обособените букви, само че независимото четене към момента изисква огромно физическо напрежение и не се приема като отмора и прелестно превозване на свободното време. А да слушаш шумоленето на хартията и гласа на родителите - това е същинското детско благополучие.

 От 9 до 10 години се появяват първите секрети и неизказани страхове, които допреди година-две са били споделяни с околните хора. Страхува ли се вашето дете от тъмнината? А да остава единствено в стаята? Сънува ли кошмари? Или може би се е замислило за безконечното: гибел и раждане, заболявания, недоумение? Една книга, отдадена на тематиката за детските безредици, ще помогне на детето да се настрои оптимистично за бъдещето. В тази възраст доста деца стартират да събират своите първи сбирки марки, календарчета, кукли, магнитчета, значки. Създаването на персонална библиотека на детето, в която всеки том да бъде негова благосъстоятелност, е една прелестна концепция, която би се харесала на ученика!

 От 11 до 14 години, при вярно отношение на възрастните, у тийнеджъра се образува навикът да се почива с книга в ръка. Привичката за четене е развъртян задоволително, с цел да чете детето единствено. Но традицията на фамилното вечерно четене през почивните дни може да бъде непокътнато. Тези 30-40 минути на самопризнание в обич и на внимание един към различен – на старите и младите.

 Анкета демонстрира, че 70% от родителите във Англия четат на синовете и дъщерите си от таблети, смарт телефони, ноутбуци и електронни книги. Два часа четене от яркия екран подтискат произвеждането на нощния хормон мелатонин. Като разследване се появяват възбуденост, заблуда за жизненост, сънливостта изчезва. Ако постоянно четем от електронните устройства преди лягане, това ще наруши биологичния ни темп, което може да докара до бодърствуване. Изключение от това предписание, в случай че можем да имаме вяра на изследването, извършено през 2013 година, са електронните книги с екран E-ink. И въпреки всичко досегът, миризмата, шумоленето на хартиеното произведение не може да се размени с нищо друго. На детето хартията може да се харесва не по-малко от копчетата, стилусите и входовете на зарядното устройство. Психолозите от Оксфорд са открили, че две трети от шестгодишните деца получават наслаждение от четенето преди лягане. Сред седемгодишните на тези минути се любуват 44% от интервюираните. Това е обвързвано най-много с това, че родителите внезапно са спрели да четат на глас на своите деца. Оставяли са го с книжката, само че без поддръжка.

Превод от съветски език: Александър Василев

Инфо: www.nashideti.site

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР